Pivo je alkoholický nápoj, který se získá fermentací. Je jedním z nejpopulárnějších a nejstarších nápojů na světě. Dokonce je o něm známo, že je třetím nejvíce konzumovaným nápojem. Na prvním a druhém místě se umístila voda a čaj. Pivo se pije po celém světě a stalo se součástí každodenního života pro spoustu lidí. Je populární na sociálních akcích anebo na výletech s kamarády.
Češi si po několikáté za sebou vysloužili titul největší globální spotřeby piva na osobu. V průměru obyčejný Čech vypije až 181 litrů piva ročně. To je skoro jednou tolik, co vypije Polák nebo Rakušan. Česká republika byla také prvním státem, který postavil muzeum piva. Naleznete jej v Praze. Největším pivním festivalem je každoroční Oktoberfest.
Pilsner Urquell je několik let za sebou preferovanou pivní značkou Čechů. Sídlem stejnojmenné korporace se stala Plzeň. Tato obrovská firma má pod sebou několik známých značek piva. Mezi nejznámější patří Plzeňský prazdroj, Velkopopovický kozel, Radegast nebo Gambrinus. Prazdroj je také mezinárodně vychvalovaný.
Staropramen je druhým největším pivovarem v České republice. Nachází se v Praze a poskytuje návštěvníkům pravidelné prohlídky. Značky, které naleznete pod Staropramenem jsou Ostravar, Braník, Velvet a stejnojmenné pivo Staropramen.
Heineken je nizozemská společnost, která díky svému úspěchu expandovala do dalších zemích. Značky patřící pod Heineken se prodávají ve více než 120 zemích světa. Nejčastěji konzumovanými jsou Krušovice, Starobrno, Zlatopramen nebo Březňák. Také vyrábí cidery, které jsou oblíbené u mladistvých. Lišácké jablko a Strongbow patří pod Heineken.
Možná Vás to překvapí, ale pivo je vyráběno pouze ze čtyř ingrediencí. Jednou z nich je voda, která také tvoří až 95% obsahu piva. Mezi další ingredience patří kvasnice, slad a chmel. Slad a chmel mají specifické odrůdy, jež mohou ovlivňovat chuť a ráz piva. Nejčastěji používaným sladem je druh se jménem Plzeňský slad.
Je složité určit přesný bod v historii, kdy se pivo objevilo poprvé. Je pravděpodobné, že první fermentované nápoje se objevily již před 12 000 lety. První dochovaná zmínka je stará přibližně 5000 let a pochází ze Středního východu. Archeologové nalezli nádoby, na kterých byly lepkavé pozůstatky piva a také pivní recept. Zajímavostí je, že muži nebyli ti, kteří pivo vynalezli. Byly to ženy, které pracovaly s bylinkami a díky nim máme tekuté bohatství, kterým je pivo. I přesto, že pivo je 3. nejvíce konzumovaným nápojem, bylo Římany a Řeky odsuzováno a pojmenováno jako pití barbarů. Postupně se napříč historií recept vylepšoval, přidávaly se bylinky, výroba se zaměřila především na chuť a benefity alkoholického nápoje. Od roku 1980 pivovarský průmysl rapidně roste a nezdá se, že by v blízké budoucnosti měl zpomalit.
V rozumném množství má pivo spoustu benefitů pro lidské zdraví. Je bohaté na vitamíny a minerály. Tři druhy vitamínu B, niacin, kyselinu listovou - to všechno naleznete v jedné sklenici. Jestli se bojíte příbytku váhy, určitě Vás potěší nízký počet kalorií, sacharidů a fakt, že neobsahuje žádný tuk ani cholesterol. Naopak umí být nápomocné s LDL cholesterolem. Pivo také obsahuje přírodní antioxidanty, které patří ke skupině polyfenolů s očistnými účinky. Také je prospěšné pro zdravé vlasy a díky antibakteriálním účinkům se používá v kosmetice.
Mezi stinné stránky excesivní konzumace alkoholu patří zvýšené riziko smrti, deprese a závislost na alkoholu. Častou negativním stránkou konzumace alkoholu je onemocnění jater. Požívání alkoholu může vést k rakovině úst nebo rakovině hrtanu.
Nejčastěji se ve svém životě setkáme s pivem, které bylo uvařeno komerčně. Je poměrně levné, můžete jej sehnat v několika provedení. Pivo se rozděluje dle barvy - světlé, polotmavé a tmavé. Výroba piva je složitý proces. I přesto je možné uvařit dobrou várku piva z pohodlí domova. Vše začíná sehnáním ingrediencí. Tento proces bude jednodušší než postup, který naleznete v prestižních pivovarech. Výroba piva je časově náročná. Jestli nemáte připravené ingredience dopředu, můžete čekat i několik týdnů, než budete moci začít. Samotné pivo potom může dozrávat i několik měsíců. Toto období může trvat od 14 do 92 dnů. Výroba piva postupuje následně: šrotování, vystírání, rmutování, scezování, dále postupuje do chmelovaru. Dalšími kroky jsou zchlazování, kvašení, dozrávání, filtrace a konečné stáčení.